Proiectul „La povești cu și despre scriitori” a ajuns, în 2022-2023, la ediția a III-a, inițiativa desfășurării lui având-o Centrul Județean de Excelență. Spre deosebire de anii precedenți, primele întâlniri s-au derulat la instituții partenere, respectiv Librăria Humanitas și la Colegiul Național „Unirea”, coorganizator al activităților.
În cadrul primei activități din calendar, elevii au participat la o lansare de carte, respectiv a volumului Adâncul acestei calme creste, o reevaluare din perspectiva unui matemetician a construcției literare din „Joc secund”, semnat de Ion Barbu. Elevii au fost impresionați de punctul de vedere al profesorului universitar, în egală măsură scriitor, Bogdan Suceavă. Relevante sunt câteva impresii ale participanților: „Pentru mine întâlnirea cu Bogdan Suceavă a însemnat o deschidere de noi orizonturi în ceea ce privește studiul literaturii române, cu precădere cunoașterea lui Ion Barbu. Fascinantă mi s-a părut similitudinea dintre cei doi autori: pasiunea pentru literatură, în condițiile în care vocația lor este matemetica” (Oneț Rareș Petru, clasa a IX-a)

„Cu adevărat inedit a fost faptul că am făcut cunoștință cu un scriitor canonic prin intermediul unuia contemporan. Cei doi se aseamănă prin pasiunea pentru condei, dar și prin dragostea plină de un anume devotament pentru matematică. Deși citisem câteva texte de Ion Barbu, am avut ocazia de a afla câteva elemente biografice mai puțin cunoscute, dar și un cod de descifrare a poeziilor, aidoma unei formule matematice a cărei necunoștere are ca rezultat imposibilitatea de a decoda ecuația mesajului poetic.” (Ioana Ducaru, clasa a X-a).

„Întâlnirea cu un scriitor precum Bogdan Suceavă a fost o experiență deosebită. Învăluiți în parfumul îmbătător al cărților, acest autor ne-a introdus, pe nesimțite, în lumea profundă a creativității umane. Pe măsură ce îl ascultam vorbind, am aflat că volumul Joc secund admite o multitudine de legături cu matematica fără de care, aparent, nu putem descoperi chintesența poeziei scrise de unul dintre cei mai interesanți poeți moderniști, Ion Barbu.”( Stoian Meda, clasa a IX-a).
Cel de-al doilea eveniment s-a desfășurat la Colegiul Național „Unirea”, invitat de onoare fiind scriitorul Adrian Munteanu. Fost unirist, acesta a devenit protagonistul unei inedite lansări a propriului volum de sonete, Paingul Orb. Am asistat la o viziune postmodernă a prezentării creației poetice, în virtutea căreia poezia a fost adusă la rangul de spectacol. Poetul s-a dovedit un actor desăvârșit, reușind prin recitare, muzică și imagine să capteze în mod absolut atenția adolescenților din sala festivă a colegiului.


